Усе на світі таїна

Шкраб’юк Петро. Усе на світі таїна: поезії / Післямова Миколи Ільницького; Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України. – Львів: "Українські технології", 2015. – 220 с.

Хто любить поезію, той, безумовно, отримає інтелектуально-естетичну насолоду від читання цієї духовно-філософської збірки, кожен вірш якої стилістично викінчений, часто-густо візуальний, новелістичний, глибокий. І написані ці вірші в останні чотири роки (2012-2015); вони також тематично розмаїті, торкаються проблем сучасності і вічності. Адже Петро Шкраб'юк не тільки поет, а й дослідник, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича НАН України (зараз – завідувач відділу української літератури), автор 25 книг поезії та історико-документальної прози. Цього року вийшли і його небуденні «Історії, прожиті тричі (події, документи, спогади)». Тим-то і вірші оці небуденні, хвилюючі, як і все наше життя, як і вся наша історія.

«Хто для мене Петро Шкраб'юк? Безперечно, науковець, дослідник, есеїст, автор низки документально-історичних книг з історії України, Церкви, зокрема Василіянського Чину святого Йосафата. Для мене відкриттям була його монографія “Попід Золоті Ворота”, яку я отримав із запізненням на дванадцять літ, але яка по-справжньому захопила своїм динамічно-вишуканим стилем, тематично-ідейною насиченістю, глибиною аналізу. І все ж Петро Шкраб'юк поет – і насамперед поет, тонкий, проникливий лірик; його релігійна, пейзажна, назагал філософсько-духовна поезія від збірки до збірки в художньому вимірі стає дедалі об’ємнішою і неповторною. Про це свідчить і Таїна, яку ви щойно відкрили...». Михайло Слабошпицький

ISBN 978-966-345-299-9



Дивіться також:

Дидик-Меуш Г., Слободзяник О. Українські краєвиди XVI-XVIII ст. Слово - текст - словник.
Де твій дім, Одіссею?
Дозволені забави. Вірші / Жінка на ім'я Модеста. Оповідання
Оголошення:
Новини:

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України оголошує конкурс на заміщення посад

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України оголошує конкурс на заміщення посад, які будуть вакантні від 01 жовтня 2024 року

За грантової підтримки Національного фонду досліджень України відбувся Польовий семінар «Християнська фунеральна культура Середньовіччя і ранньомодерної доби»

7–8 серпня 2024 р. на території Ужгородського замку Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького за грантової підтримки Національного фонду досліджень України відбувся Польовий семінар «Християнська фунеральна культура Середньовіччя і ранньомодерної доби». Це перший захід із низки запланованих в ході виконання проєкту «Між Сходом і Заходом: фунеральна культура заходу України від ХІ до XVIII століття. Міждисциплінарний аналіз»