Артимишин П. І., Костюк О. А. Україна в зовнішньополітичних концепціях Польщі: аналітична доповідь

Артимишин П. І., Костюк О. А. Україна в зовнішньополітичних концепціях Польщі: аналітична доповідь / НАН України, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, Львів, 2020. 72 с.

Простежено зародження та генезу концепту «Великої Польщі» та його вплив на стан українсько-польських відносин. Проаналізовано розвиток поглядів польських політичних та інтелектуальних осередків щодо України та українців упродовж XX – початку XXI ст. З’ясовано основні концептуальні підходи щодо обґрунтування зовнішньополітичних доктрин Республіки Польща у пострадянський період, а також місце України в межах реалізації Польщею своєї зовнішньої політики. Показано основні тенденції та зміни в стратегічній направленості зовнішньої політики Польщі під час налагодження тісного, а згодом стратегічного партнерства з Україною. Окрему увагу звернено на внутрішньополітичний дискурс у польському експертному та політичному середовищах, суперечливі заяви польських політиків стосовно розвитку відносин з Україною в умовах російської агресії на Донбасі, а також на наявний консенсус на рівні вищих органів державної влади Республіки Польща щодо важливості України в зміцненні регіональної та континентальної безпеки.
Для науковців, службовців державних органів влади й управління, студентів та широкої читацької аудиторії.


Завантажити оригінал




Дивіться також:

Угорсько-українське пограниччя: етнополітичні, мовні та релігійні критерії самоідентифікації населення:<br />
монографія
Міжнаціональні відносини в Україні у ХХ – на початку ХХІ ст. Західні землі: монографія / від. ред. Іван Патер, упоряд. Михайло Романюк; НАН України, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича. Львів, 2020. 698 с.
Духовна культура населення Прикарпаття, Волині і Закарпаття від найдавніших часів до середньовіччя (вибрані проблеми)
Оголошення:
Новини:

Відбулись ХІІ Наукові читання імені академіка Ярослава Ісаєвича

У рамках заходу відбулось відкриття та освячення пам’ятника над моглилою Вченого на Личаківському цвинтарі.

Наталія Колб та Наталія Мисак взяли участь у ІХ міжнародній науковій конференції “Oblicza wojny”

Протягом 6-7 червня 2024 р. у м. Лодзь (Республіка Польща) проходила ІХ міжнародна наукова конференція “Oblicza wojny”, співорганізаторами якої виступили Інститут історії та філософсько-історичний факультет Лодзького університету, Державний архів в Лодзі та відділення Польського історичного товариства в місті.