Участь у проєкті «Академічна і наукова Познань»

2024-06-17

У рамках проєкту «Академічна і наукова Познань» нещодавно в Інституті польської філології Університету імені Адама Міцкевича в Познані (Instytut Filologii Polskiej UAM) було проведено цикл зустрічей із заступницею директора Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України, доктором філологічних наук Тетяною Ястремською.

 10 червня 2024 року дослідниця прочитала відкриту лекцію на тему «Українські діалекти: історія – культура – ідентичність» («Dialekty ukraińskie: historia – kultura – tożsamość») для академічної спільноти та мешканців міста Познань у Collegium Maius – Salon Mickiewicza pod Kopułą. Т.Ястремська актуалізувала проблеми українських говорів у вирі історії, наголосила на значенні мови в часі війни та збереженні національної пам’яті народу, а також репрезентувала найважливіші здобутки українських діалектологів. Гості мали змогу прослухати лекцію українською та польською мовами. Польською мовою текст переклала й озвучила п. Анна Хранюк – присяжний перекладач української мови в Познані, член-засновник Суспільно-культурного товариства Польща–Україна у Познані, громадська діячка, яка упродовж 20 років викладала українську мову в в Познанському університету імені Адама Міцкевича.

Президент міста Познань Яцек Яськовяк (Jacek Jaśkowiak) висловив подяку Т.Ястремській, наголосивши на важливості наукової й академічної співпраці, що дає змогу «студентам, науковцям і дослідникам зустрітися з відомими та видатними вченими та митцями з усього світу».

11 червня 2024 року проведено зустріч із членами Студентського діалектологічного наукового гуртка (Studenckie Dialektologiczne Koło Naukowe), заснованого 20 років тому з ініціативи й підтримки Проф. Єжи Сєроцюка (Jerzy Sierociuk), а також науковий семінар на тему «Діалектні словники – із досвіду сучасного діалектолога-лексикографа» («Słowniki dialektalne – z doświadczeń warsztatowych współczesnego leksykografa gwarowego») у Діалектологічній лабораторії Університету імені Адама Міцкевича (Pracowniа Dialektologicznа UAM).

Щиро дякуємо Проф. Юстині Кобус (Justyna Kobus) та колегам з Інституту польської філології Університету імені Адама Міцкевича в Познані, Діалектологічної лабораторії Університету імені Адама Міцкевича за ідею й реалізацію проєкту, надзвичайно важливого для популяризації української мови та її діалектів.


2024-06-21 Познань


Читайте також:

2024-06-20
У рамках заходу відбулось відкриття та освячення пам’ятника над моглилою Вченого на Личаківському цвинтарі.

2024-06-19
Протягом 6-7 червня 2024 р. у м. Лодзь (Республіка Польща) проходила ІХ міжнародна наукова конференція “Oblicza wojny”, співорганізаторами якої виступили Інститут історії та філософсько-історичний факультет Лодзького університету, Державний архів в Лодзі та відділення Польського історичного товариства в місті.

2024-06-18

13–14 червня 2024 року відділ української мови Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України спільно з Інститутом славістики Польської академії наук (Instytut Slawistyki PAN), Комітетом славістики Польської академії наук (Komitet Słowianoznawstwa PAN), Відділенням І Варшавського наукового товариства (Towarzystwo Naukowe Warszawskie Wydział I), Фондом польської мови (Fundacja Języka Polskiego), Державною академією прикладних наук у Кросно (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) провели Міжнародну наукову конференцію із циклу «Актуальні проблеми діалектології» (19 засідання) на тему «Стандартазація і ревіталізація діалектів та місцевих мов – мода чи потреба?» (Standaryzacja i rewitalizacja gwar ludowych oraz języków lokalnych – moda czy potrzeba?). Конференцію започатковано 1999 року у відділі української мови Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України.


Оголошення:

Видання:

Артимишин Ю. Депортаційні акції 1940-х років у національній пам’яті українців: стан та перспективи дослідження